Zemin Güçlendirme Neden Yapılır?
Zemin güçlendirme işlemlerini gerektiren pek çok durum vardır. Bu durumlardan bir tanesi birim hacim ağırlığının artmasıdır. Binanın ağırlığı arttıkça zeminde zorlanmalar olduğundan, zemin iyileştirme yöntemlerine gereksinim duyulabilir. Ayrıca, eğer bina zayıf bir zemin üzerine yapıldıysa, bu zeminin taşıma gücünü arttırmak adına da zemin güçlendirme işlemleri yapılabilir. Zeminin sıvılaşma potansiyelini azaltarak da binayı ayakta tutma direncini arttırabilirsiniz. Zemindeki geçirgenliği azaltmak da diğer bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Binaların en önemli bölümlerinden biri olan zeminleri daha sağlam ve güvenli bir hale getirmek adına zemin güçlendirme yöntemleri özellikle eski binalar için büyük bir gerekliliktir. Bu güçlendirme yöntemlerinden faydalanarak, zemini daha iyi hale getirebilir ve olası bir depremde binanızın güvenli bir yaşam alanı olmasını sağlayabilirsiniz.
Zemin Güçlendirme Ne Kadar Sürer?
Zemin iyileştirme işlemlerinin sabit süreleri yoktur. Birçok farklı zemin güçlendirme yöntemi vardır ve bu farklılıklar ile beraber zeminlerin durumları da iyileştirme süresini etkilemektedir. Binanızın yaşı, durumu ve zeminin ne durumda olduğu da süre üzerinde etkili olmaktadır. Bu yüzden, farklı süreler çerçevesinde gelişen zemin güçlendirme yöntemleri, aynı amaç uğrunda hizmet vermektedirler. Zemini, temeli daha iyi bir hale getirmek adına yapılacak çalışmalar ile, bu çalışmalar ne kadar sürerse sürsün daha güvenli bir yaşam alanına sahip olacağınızdan emin olabilirsiniz. Zemin güçlendirme teknikleri, binanızın durumuna göre farklılık göstermektedirler.
Zemin Güçlendirme Teknikleri
Pek çok farklı zemin güçlendirme tekniği bulunmaktadır. Fakat bu tekniklerden hangilerinin uygulanacağını anlamak adına ilk adım olarak uzman bir ekip tarafından ayrıntılı bir şekilde inceleme yapılması gerekmektedir. Bu incelemenin ardından ortaya çıkacak rapor ile birlikte iyileştirme işlemlerinin alacağı süre, tutacağı maliyet ve hangi tekniğin kullanacağı belli olmaktadır. Genel olarak enjeksiyon, fore kazıklar veya mini kazıklar, taş kolonlar veya jet-grouting işlemleri zemin güçlendirme teknikleri arasında en çok tercih edilenler arasındalardır. Bu tekniklerden, binanın zemini araştırıldıktan sonra uygun olanları tercih edilir ve zemin daha güvenli ve sağlam bir hale getirilir. Eğer binanız eskiyse, zemininde sorunlar olduğunu düşünüyorsanız bir an önce uzman bir ekip ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz. Özellikle Türkiye’nin deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğu düşünüldüğünde zemin güçlendirme işlemleri bir hayli önem kazanıyor.
Zemin Güçlendirme Maliyeti
Binanızı daha sağlam hale getirmek adına yapılması gereken asıl işlemlerden biri olarak zemin güçlendirme ön plana çıkmaktadır. Gerekli araştırmaların ardından zemini iyileştirmek adına hangi yöntemlerin kullanılacağı anlaşılır ve ona göre hamleler yapılır. Fakat her işlemin farklı bir fiyatı vardır. Bu yüzden sabit bir fiyat söylenememektedir. İşlemlerin tutarı, alacakları süre ve zeminin durumunu öğrenmek adına güvenilir bir firma ile anlaşıp gerekli raporların hazırlanmalarını sağlamanız gerekmektedir. Eğer binanızın zemin iyileştirmesi gibi farklı güçlendirme işlemlerine ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, zaman kaybetmeden bu işlemleri hayata geçirmenizi tavsiye ederiz.