Kiriş Güçlendirmesi Neden Yapılır?
Kirişler, binayı ayakta tutan en önemli yapı türlerinden bir tanesi olarak öne çıkmaktadırlar. Kolonların hemen üzerinde bulunan bu yapılar, özellikle döşeme alanlarının yüklerini taşırlar ve bu yükü kolonlara aktarırlar. Yıpranmış veya eskimiş kolonlar ile birlikte eskisi kadar yük taşıyamayan kirişler, bir bana için hiç de sağlıklı yapı türleri değillerdir. Böyle durumlarda kiriş güçlendirme işlemlerinin uygulanması gerekmektedir. Binadaki her bölüm için aynı şekilde uygulanması gereken bu işlem sonrasında, binanın taşıyıcı sistemi güçlenecek ve yapılar daha iyi bir durumlara gelecekler. Bu yüzden de, güçlendirme işlemlerine başlanmadan, kesinlikle uzman bir ekipten yardım alınmalıdır. Gerekli incelemelerin ardından hazırlanacak raporun ardından yapılacak kiriş güçlendirme işlemleri, binanızın taşıyıcı gücünü bir hayli arttıracaktır.
Kiriş Güçlendirmesi Ne Kadar Sürer?
Kiriş güçlendirme işlemleri her bina için farklı seviyelerdedir çünkü binalarda yer alan kirişler farklı boyutlarda zarar görmüşlerdir. Kirişlerin durumuna ve bu durumlardan kaynaklı olarak hangi tekniklerin kullanılacağına göre değişecek olan kiriş güçlendirme süresi için sabit bir süre bulunmamaktadır. Kiriş güçlendirme adına öncelikle basınçlı bir su ve hava ile temizleme işlemi yapılır. Ardından ise, var olan hasar düzeltilir. Bu işlemler uygulanırken binanın durumu da göz önünde bulundurulmalıdır. Kiriş güçlendirme işlemleri için bir çalışma planı ve kroki oluşturulduktan sonra hızlı bir şekilde işlemlere geçiş yapılır. Bu uygulamalara dahil edilecek ekstra çalışmalar için uzman bir görüşten faydalanmak en mantıklı harekettir. Tüm güçlendirme işlemlerinden önce, hangi işlemlerin hangi sırayla yapılacağını ve güçlendirilecek alanın son durumunu belirlemek adına uzmanlar rapor hazırlamaktadırlar.
Kiriş Güçlendirme Teknikleri
Kirişlerin güçlendirilmesi için yapılacak işlemler genellikle belli kalıplar içerisinde ilerlemektedirler. İlk iş, güçlendirme yapılacak alana ait kiriş ve kolonların ölçümlerini alıp durum analizlerini yapmak olacaktır. Bu işlemlerin ardından, eldeki malzemeler kontrol edilir ve eksikler varsa tamamlanır. Kiriş güçlendirme işlemlerinin başarılı bir şekilde ilerlemesi adına ayrıntılı bir çizim hazırlanır ve işlemler bu çizim üzerinde gösterilir. Eğer kiriş güçlendirme yapılacak alanın etrafındaki kolonlar güçsüz ise, bu kolonlar için de güçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Kirişlerde ve kolonlarda belirlenen tüm hasarlı yerler basınçlı su ile temizlendikten sonra onarılması planlanan tüm demirler çıkarılır. Var olan yapı ile yenilecek olan yapının uyumlu olması adına beton perde kaldırılır ve yüzey temizlenir. Bir işlemler dizisi olarak dikkat çeken kiriş güçlendirme işlemleri, binalarınızın taşıyıcı kuvvetini arttırmak adına başvurabileceğiniz en önemli iyileştirme yöntemlerindendir.
Kiriş Güçlendirme Maliyeti
Kiriş güçlendirme işlemlerinde sabit bir maliyet yoktur. Güçlendirme işlemlerinin maliyetleri, binaların durumuna, hasarın ne durumda olduğuna, binaların yaşına göre farklılık göstermektedirler. Örnek vermek gerekirse, eğer 1990 senesinden önce yapılmış bir bina içerisinde yaşıyorsanız ve güçlendirme işlemlerinden yararlanmak istiyorsanız, çok fazla malzeme kullanılacaktır. Kiriş güçlendirme işlemlerinin maliyetleri de kullanılan malzemelere ve malzemelerin ne kadar kullanıldığına göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca yapılan iyileştirme işlemlerinin nasıl yapıldığı ve nereye ne şekilde uygulandığı da fiyatta değişkenliklere yol açabilmektedir. Kiriş ve kolon güçlendirme işlemlerinin size ne kadara mal olacağına, ne kadar vaktinizi alacağına ve binanızın durumuna bakmak adına uzmanlardan yardım alabilir ve kafanızdaki tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.